Thursday, January 27, 2011

Masa: Guna Dengan Bijaksana

Dah mula cuti mid-semester yob, balik Perak le... dalam sibuk mem'packing' barang, baru teringat, selama ni aku balik, pejam celik pejam celik dah kena balik universiti. Kejap je rasa masa tu berlalu.

Insyallah, aku cuba atur jadual supaya tiada masa yang terabai atau leka buat benda yang tak berfaedah. & sia-sia dalam masa yang agak terhad sebab semakin kita menuju akhir zaman ini, semakin ramai yang mengabaikan masa atau menggunakan masa dengan perkara yang lagha (sia-sia).

Walaupun dapat cuti seminggu je, ia cukup berharga...MASA ITU EMAS. Masa, boleh kita beli dengan wang ringgit? Hatta disuruh tukar dengan nyawa sekalipunpun, belum tentu kita dapat tukar dengan 1 saat yang berlalu pergi meninggalkan kita.

Masa umpama harta yang banyak, masa itu ibarat pedang...


Lalai dalam mengurus masa sama seperti lalainya kita dalam mengurus  wang ringgit atau harta. Bukan senang-senang nak cari harta sekarang, namun itulah manusia. Terlalu banyak duit hingga RM 50.00 dianggap seperti 50 sen. Bagi mereka yaang jenis tak bersyukur dengan apa yang ada, RM 50.00 macam sapu tangan atau tisu yang boleh dibuang begitu sahaja selepas digunakan


Namun, tika miskin & terdesak, RM 1.00 dianggap nilai yang cukup besar cukup besar dan berharga. Dibelanjakan taknak, dibazirkan pun taknak. Lebih teruk kalau ada yang dapat 10 sen/sehari. Astaghfirullah... Itulah manusia, insan pelupa yang sering melupakan apa yang dimilikinya.

Bila kesuntukkan masa, kita benar-benar manfaatkan setiap saat yang diberikan oleh Allah SWT dengan penuh teliti. Tapi bila kita memiliki masa lapang, kesenangan & pelbagai kemewahan dunia, lihat sahajalah, ramai yang sambil lewa menggunakannya, bukankah itu 'boros & membazir' dalam menguruskan masa. Bukankah ianya amalan NATES a.k.a. SETAN (syaitan la'natullah).

Masa itu umpama pedang, jika kamu tidak memotongnya, maka ia akan memotong kamu...

[1] Demi masa! [2] Sesungguhnya manusia benar-benar di dalam kerugian [3] Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati (untuk) tetap (dalam keadaan) kesabaran. 
[ al-Asr 103: 1-3]

" Kedua-dua kaki anak Adam tidak akan berganjak di Padang Mahsyar pada Hari Kiamat nanti sehingga dia  ditanya kepadanya tentang 4 perkara, tentang umur, kemana ia telah di habiskan..." [H.R. at-Tirmidzi]

No comments:

Followers