Monday, January 24, 2011

Hati: Bahaya Kalau Tak Jaga

Memang tidak dapat dinafikan, kita sering memikirkan pandangan manusia terhadap apa yang kita lakukan. Kita senantiasa mengharapkan 'approval' dari makhluk bernama MANUSIA semata-mata. Maka segala perkara yang kita lakukan hanyalah apa yang 'dibenarkan' oleh manusia. Jesteru, tidak pelik apabila ada sesetengah golongan atau kelompok manusia sanggup menolak apa yang telah Allah SWT tetapkan atau turunkan ke atasnya.


Tidak kurang juga ada segelintir insan yang sering mengikut pandangan mata hatinya yang dibaluti oleh nafsu syahwat menyebabkan perkara baik menjadi buruk dan yang buruk dipandang lebih indah pada pandangannya. Na'uzubillah hi minzalik...

Bagi yang cerdik pandai pula, sering kali mereka ini terbabas dek kerana percayakan ilmu yang dipelajarinya sudah cukup untuk memandunya dalam mengharungi kehidupan (dengan ilmu) yang sememangnya terhad jika di bandingkan dengan ilmu Allah Azza wa Jalla yang tidak terbatas kerana Dia yang mencipta akan kehidupan ini.

Namun, Allah Maha Mengetahui akan sesuatu perkara, dalam lautan manusia sekarang ini masih ada yang berpegang dengan panduan yang turunnya dari Ilahi. Tidak berganjak mereka mempertahankan dan mengamalkannya sepenuh hati demi mengharap redha Allah Yang Maha Suci. Mereka ini, sentiasa mencuci hati dengan pelbagai cara asalkan hidup mereka di pandu oleh Allah.

Kerana itu, hati yang berpandukan petunjuk Allah Yang Maha Esa. JOM SAMA-SAMA KITA JAGA HATI, MOGA SENTIASA DIPANDU ILAHI...


Album : Pelita Hidup
Munsyid : Hijjaz
Tajuk : Mata Hati
http://liriknasyid.com

Pandangan mata selalu menipu
Pandangan akal selalu tersalah
Pandangan nafsu selalu melulu
Pandangan hati itu yang hakiki
Kalau hati itu bersih

Hati kalau selalu bersih
Pandangannya akan menembusi hijab
Hati jika sudah bersih
Firasatnya tepat kehendak Allah

Tapi hati bila dikotori
Bisikannya bukan lagi kebenaran

Hati tempat jatuhnya pandangan Allah
Jasad lahir tumpuan manusia
Utamakanlah pandangan Allah
Daripada pandangan manusia

No comments:

Followers