Saturday, January 22, 2011

Zam Zam alla Kazzam...

Nak berubah bukan senang, tapi kena ada azam, ada strategi, & matlamat perubahan yang mampu serta boleh kita capai. Ada orang nak cuba capai CGPA 4.00 (sebab aku kat universiti lagi la, ni je contoh senang yang aku boleh bagi). Azam nak capai tu ada, tapi strategi nak capai takde langsung. Study pun ikut suka, kalau takde mood, tak study la. Macam dalam peperangan, alat ketenteraan lengkap, ahli tenteranya ramai, tapi strategi nak serang takde, bila panglima kat "SERANG...", semua ikut pergi serang. Hayun pedang bagai harimau yang kelaparan. Tapi... akhirnya kecundang... lepas tu salahkan orang lain sebagai punca mengapa kita kalah.

Merancang itu perlu kerana ia menjadikan kita tahu motif atau tujuan yang kita lakukan. Teringat pulak pada ceramah Kiyai Aa Abdullah Gymnastiar. Kiyai Aa memberi contoh dalam solat yang merupakan aktiviti rutin seorang Muslim (kalau tak solat, tak tau la kan), cuba dengar petikan dari ceramah beliau...


Maksudnya apa sahaja yang kita lakukan, terutama sekali dalam konteks nak melakukan perubahan diri, kita kena tahu tujuan kita. Dalam masa yang sama, sekadar tahu tujuan, ada strategi tapi tak yakin adakah ianya akan berjaya atau tidak juga menjadi satu masalah.


PERCAYA DAN BERJAYA, bukan PERCAYA VS BERJAYA... konsep yakin itu penting. Dengan keyakinan, kita mampu merubah sesuatu yang kita anggap mustahil kepada sesuatu yang kita mampu lakukan. Apa pun perubahan yang ingin kita lakukan sebagai seorang Muslim, ingat kita perlu ada:

  1. Azam untuk melakukan perubahan, kemudian,
  2. Tujuan yang mampu dan boleh kita laksanakan mengikut,
  3. Strategi yang betul dan 
  4. Yakin yang kita mampu melakukan perubahan dalam diri.
"...Sesungguhnya Allah tidak merubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka sendiri merubah keadaan yang ada pada diri mereka..." [Surah ar-Ra'd 13:11]

No comments:

Followers