Wednesday, April 6, 2011

Tauhid Itu Wajib

Manusia mana yang selalu ingat Allah ketika mana senang & susah yang di alaminya di dunia ni? Ada, tapi tak ramai. Mengapa jadi begitu? Bukankah ramai di antara kita yang lahir dari ibu muslim dan bapa muslim?

Sekarang jika lihat ramai yang tidak mengerjakan apa yang Allah perintahkan untuk hambanya lakukan... Orang tak solat fardhu sudah menjadi perkara biasa, tidak menutup aurat (bukan sekadar tutup rambut sahaja) sudah menjadi lali, pergaulan bebas antara lelaki & perempuan adalah suatu yang 'normal', baik lelaki mahupun perempuan, baik yang tua mahupun yang muda.

TAK KENAL TUHAN

"Nabi ajar sahabat untuk kenal Allah dahulu, bukan kenal sejadah..." salah seorang pensyarah saya ketika tazkirah zuhur di Balai Islam.

Awal-awal agama adalah mengenal Tuhan

Hakikatnya ramai tak 'kenal' Allah, tempat mereka untuk memohon ketika susah, kecewa, sedih... ketika senang, bagaimana pula? Allah bukan di ingatan meraka, bukan di mulut mereka, apatah lagi di hati mereka. Adakala saya sendiri pelik, kenapa jemaah tabligh (saya tidak katakan mereka teruk atau salah) hanya mengajak orang untuk solat tetapi bukan mengajak orang mengenal Tuhan kerana itu Sunnah Rasulullah yang paling besar yang wajib (bukan patut tetapi wajib) kita laksanakan sebagai muslim.

Nabi & rasul mana yang Allah utuskan kepada sesuatu ummat, mengajak ummatnya untuk solat dahulu? Tiada, semua mengajak ummatnya untuk mengenal Allah, Tuhan Yang Esa yang tiada sekutu baginya.


TAK TAKUT TUHAN

Sebab tu, ramai yang tak risau dengan azab yang bakal menimpa mereka di neraka kelak dan tidak benar-benar mengejar syurga akhirat kerana telah merasa syurga dunia.

Ya Allah, janganlah Engkau palingkan kami setelah Engkau memberi petunjuk kepada kami, wahai Tuhan Yang Maha Pemberi

No comments:

Followers